‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects

first_img Photographs Year:  “COPY” Stéphane Beel, Bram Seghers ‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects 2015 Area:  13090 m² Year Completion year of this architecture project Products used in this ProjectCurtain WallsJansenFacade Systems – VISS Basic TV/VISS Ixtra TVCollaborators:Sophie Meersseman, Line Lambrechts, Jan Van Loven, Philippe Morel, Jeroen JonckheereEngineering:Botec nvEnergy:EDV EngineeringClient:Idetex nvCity:WijnegemCountry:BelgiumMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jan LiégeoisText description provided by the architects. A valuable, 19th-century industrial site along the Albert Canal near Antwerp (BE) is transformed into a contemporary site for mixed use. Besides workshops, museum space, offices and underground parking, the majority of the site are converted into housing units. Stéphane Beel Architects is responsible for the transformation of the silos of the old malt house, a part of the overall development project.Save this picture!ModelGREY SILOSThe upgrading of the grey silos is a delicate assignment. The design in question allows the existing buildings to live on/function and makes a new function possible without endangering the character of the silo complex. A strategic intervention makes it possible to create homes and guarantees the liveability of the available view and natural light. In the case of two grey silos, 31 and 28 metres of their height, respectively, are removed and replaced by a new, slender and transparent silo volume.Save this picture!© Jan LiégeoisThe six remaining silos are retained and are perforated by small openings. This intervention creates several housing units. Either three closed spaces with circular floor plans (the existing silos) and an open space with a square plan (the new silo) or six closed spaces with circular floor plans (the existing silos) and two open spaces with square floor plans (the new silo). The openness of the square space – which contains the living room – makes it possible to retain the closed, solid concrete silos. The openings in the existing silos keep to a structural logic and outline specific distant views.Save this picture!Third Level PlanBy placing new, transparent silos at opposite sides and in the middle of the existing silos, the outlines and solidity of the silo complex are retained. The bottom sections of all the existing silos are kept all the way around, and on a raised platform also provide a museum space and entry to the housing units. The grey silos are separate from each other and where necessary are linked by glazed bridges. The two new silos adhere to the same logic. The vertical circulation is combined with the circulation of the adjacent white silos and is linked with the same type of bridge.Save this picture!© Jan LiégeoisWHITE SILOSThe existing white silos are removed for technical reasons of stability and are replaced by a new housing volume on top of the existing ‘karnak’ space. The new volume is clad entirely in white or bare wood and is in clear contrast to the existing grey silos. The glazing is in silver/white reflective glass and the wood is in the same colour.Save this picture!Concept SchemeThe new housing function enables the silo complex to remain in existence. In their turn, the interventions and conversions ensure the implementation of contemporary requirements in terms of comfort and safety, improve the admission of natural light into the complex and form a positive contrast to the existing construction. The appeal and appearance of the silos are thereby retained.Save this picture!© Jan LiégeoisProject gallerySee allShow lessThe SDG Academy Has Launched Free, Graduate-Level Courses on Sustainable Development…Architecture NewsSewn Timber Shell / ICD University of Stuttgart + DDRC Tongji UniversitySelected ProjectsProject locationAddress:Stokerijstraat 19, 2110 Wijnegem, BelgiumLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share “COPY” Structural Engineering: ArchDaily Blasco bvba Apartments Save this picture!© Jan Liégeois+ 19 Share Projectscenter_img Photographs:  Jan Liégeois Manufacturers Brands with products used in this architecture project Manufacturers: Jansen, Alumet, Schüco, Larch FSC LABEL, afzelia Products translation missing: en-US.post.svg.material_description ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/885884/kanaal-in-wijnegem-stephane-beel-architects Clipboard Belgium Studiebureau Mouton Lead Architects: Acoustics: CopyApartments, Adaptive Reuse•Wijnegem, Belgium ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/885884/kanaal-in-wijnegem-stephane-beel-architects Clipboard ‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel ArchitectsSave this projectSave‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects Architects: Stéphane Beel Architects Area Area of this architecture project CopyAbout this officeStéphane Beel ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentAdaptive reuseWijnegemBelgiumPublished on December 22, 2017Cite: “‘Kanaal’ in Wijnegem / Stéphane Beel Architects” 22 Dec 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?比利时 “Kanaal” 工业筒仓巧妙改造成公寓 / Stéphane Beel Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Comment