Ski Slope Residence / LaRue Architects

first_imgArchDaily Houses Ski Slope Residence / LaRue ArchitectsSave this projectSaveSki Slope Residence / LaRue Architects Photographs:  Dror Baldinger Manufacturers Brands with products used in this architecture project Ski Slope Residence / LaRue Architects Save this picture!© Dror Baldinger+ 18Curated by Paula Pintos Share CopyHouses•Austin, United States United States “COPY” CopyAbout this officeLaRue ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAustinOn FacebookUnited StatesPublished on April 20, 2021Cite: “Ski Slope Residence / LaRue Architects” 20 Apr 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: LaRue Architects Area Area of this architecture projectcenter_img “COPY” Area:  4100 ft² Year Completion year of this architecture project 2020 Photographs Year:  Manufacturers: Eggersmann, Hope’s Windows, LoewenArchitecture:James LaRueCity:AustinCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Dror BaldingerRecommended ProductsWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40DoorsLonghiDoor – HeadlineDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. The 4,100 SF one-story ‘Hill Country contemporary’ residence sits on a 1.2-acre site on the west bank of Austin, TX. The homeowners reached out to LaRue Architects to design their lakeside dream home. The lot had an existing house – built in the 1950s as a vacation lake cabin – typical for the area. The original hexagon-shaped cabin was renovated with an addition added in the 1970s. When LaRue Architects and interior design firm, Britt Design Group, began to look at the initial design concept they were intrigued by the construction of the hexagon building. “We knew immediately that we wanted to remove the 1970’s addition and keep the original hexagon-shaped main living area. The building was situated close to the lakefront and is elevated providing 180-degree views of the lake,” says architect James LaRue.Save this picture!© Dror BaldingerSave this picture!Plan – SiteThe overall concept was to retain the original 1950’s era hexagon-shaped lake cabin and integrate that structure into a modern home design. The challenge was how to intergrade a modern home design concept into hexagon geometry and have the final architecture become a cohesive building. The site also had dramatic topography, environmental constraints due to its waterfront location, and a number of large trees required to remain, so the design team had to address the heavily treed, steeply sloping site (the lot slopes down 120’ from the back of the house to the shoreline).Save this picture!© Dror BaldingerSave this picture!PlanSave this picture!© Dror Baldinger“The initial design concept was to convert the hexagon living space into the primary bedroom suite with expansive views to the lake. We then connected the hexagon building with a long, narrow form running parallel to the shoreline. This design concept allowed us to address the steep nature of the site, preserve the large pecan trees, and allows every space to have views of the lake,” adds LaRue. There is a strong connection to the outdoors with large expanses of glass throughout. The outdoor living space is the connector – or dogtrot – between the main house and the guest suite. It has a generous roof overhead with a warm wood-clad ceiling which protects it from the sun and other elements. There is also a two-level boat dock (part of the renovation) providing a perfect outdoor lounge space perched above the water.Save this picture!© Dror BaldingerLighting plays an important role throughout this thoughtfully designed home and provides a sculptural counterbalance to the restrained modern architecture. The interior design is a sophisticated palette – reflecting the homeowners’ style – utilizing natural finishes to compliment the serene surroundings. The owners’ suite remained on the site and the new building was built around it – it all feels like a new build – perfectly executed with high-quality construction. The owner’s bathroom has a serene ethereal feeling with the dappled lighting cascading across the large soaking tub and modern porcelain floor.Save this picture!© Dror BaldingerSave this picture!© Dror BaldingerThe custom cabinetry throughout the kitchen was designed to feel more like beautifully detailed furnishings rather than a typical kitchen. Elevating the cabinets on wooden legs creates physical and visual space between the floor and cabinets. A glass front refrigerator adds to the unique kitchen with a custom kitchen armoire storing coffee-making equipment. The dining room features a custom-built steel and wood table – using the wood from the original site.Save this picture!© Dror BaldingerConstruction techniques and the principal materials used in this project included the wood frame building using select Douglas Fir with concealed steel structure to accommodate larger pans, locally sourced stone, metal roof and wall panels, and steel windows in conjuncture with wood windows. The four-bedroom house is configured in a long single-story L-shape with the private spaces anchored by the re-configured original hexagon structure on one end and a semi-detached guest suite on the far end of the horizontal design. The public spaces are aligned along the center of the building with views of the lake and joined to an open ‘dog-trot style outdoor living space that overlooks the pool and lake. “The entire design of this home is driven by the site constraints and the final result responds in a very beautiful way to those constraints and to its heritage,” says LaRue.Save this picture!© Dror BaldingerProject gallerySee allShow lessAl Fay Park / SLASelected ProjectsClaudio Coello 121 Residential Building / Arenas Basabe PalaciosSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/960294/ski-slope-residence-larue-architects Clipboard Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/960294/ski-slope-residence-larue-architects Clipboardlast_img

Leave a Comment